lauantai 29. syyskuuta 2012

Rippikakku vihreällä kukalla


Tämä valtavan kokoinen kakku meni samaisiin rippijuhliin kuin toinen voikkareistakin. Tässä oli 6 munan pohja, kostutus lemon-lime-limsa-vesiseoksella, välissä mansikkamousse ja valkosuklaamousse. Muistaakseni alemmassa kerroksessa mansikkamousse ja ylempänä valkosuklaamousse. Päällä Flora Vispi ja Kuohu, tummaa suklaata, sokerihelmiä ja marsipaanikukka päivänkakkara-silikonimuotilla.

Mansikkamousse

3,5 liivatelehteä
1 dl Flora Vispiä
100 g ranskankermaa (eli Crème Fraîche)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g mansikoita soseutettuna


Ota tuorejuusto huoneenlämpöön pehmenemään. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä n. 10 min. Sulata mansikat ja soseuta ne tehosekoittimella. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Sekoita keskenään ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja soseutetut mansikat. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet pieneen määrään (esim muutama ruokalusikallinen) kiehuvaa vettä, anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos edellä mainittuun seokseen ohuena nauhana, sekoita hyvin ja nostele joukkoon lopuksi kermavaahto.

Parhaiten kakunteko onnistuu kun kokoaa kakun irtopohjavuokaan. Itse paistan kakun 24 cm halk. kakkuvuoassa ja täytän irtopohjavuokaan joka on saman kokoinen. Kakusta tulee kuitenkin korkeampi kuin irtopohjavuoka, joten reunoja pitää jatkaa reunakalvoilla tai esim. kaksinkertaisesta leivinpaperista tehdyillä suikaleilla, jotka ikään kuin jatkaa kakkuvuoan reunoja. (Kiinnitä ne toisiinsa teipinpalalla). Laita ensin irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja kiinnitä reunus. Aloita sitten kakun kokoaminen kuten normaalisti, pohjalevy ensin, kostuta, puolet täytteestä sen päälle ja seuraava kerros jne.

Hyydytä kakkua n. 4 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Avaa irtopohjavuoan reunus ja poista leivinpaperisuikaleet. Mansikkamoussen ohje alunperin Hellapoliisilta (muokkasin hieman ohjetta). Täyttämisohjeita luin Kinuskikissalta. 

Liivatteilla hyydytettävää moussea sisältävät täytekakut kannattaa tehdä irtopohjavuokaan, koska muuten joutuu olemaan tosi varovainen ettei moussea valu kakun välistä pois. Sitä tulee yhteen väliin melko runsaasti ja se on ennen hyytymistään melko vetelää tavaraa.


Valkosuklaamousse

2 levyä Pandan valkosuklaata (yht. 260 g)
2 kananmunaa
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa, vähän väliä sekoittaen. Vatkaa munat sähkövatkaimella suklaan joukkoon yksitellen.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada seos valkosuklaa-munavaahtoon samalla vatkaten. Sekoita joukkoon kermavaahto.

Tämä ohje Hyvää Suomesta-sivuilta.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Toinen rippivoikkari



Tässä molemmat rippijuhliin tehdyt voikkarit. Kumpikin menivät siis eri juhlapaikkoihin.


Iso kinkkuvoileipäkakku

40 viipaletta Vaasan isopaahto grahamia
4-5 dl kasvislientä

Täyte:
900 g kinkkusuikaleita
2 keltaista paprikaa
1 nippu persiljaa (jätä hieman koristeluun)
800 g (4x 200 g) Valio Eila laktoositon ranskankerma (crème fraîche)
1 tl mustapippuria

Kuorrutus:
400 g (2x200 g) Valio Viola kevyt maustamaton laktoositon tuorejuusto
1 ruohosipuliruukku
400 g (2x 200g) Valio Eila laktoositon ranskankerma (crème fraîche)

Koristelu:
Ohuen ohutta kinkkua (tässä muistaakseni Pouttu ohuen ohut savukinkku)
Keltaista ja punaista paprikaa
loput persiljat


Leikkaa leivistä reunat pois ja laita ne pussiin odottamaan ettei kovetu.

Silppua kinkkusuikaleet, paprikat ja persilja pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon ranskankermat. Rouhi joukkoon mustapippuria. (Tarkista maku.)

Keitä kattilassa 5 dl vettä ja liuota siihen kasvisliemikuutio.

Aloita kakun kokoaminen. Levitä tarjottimelle 8 paahtoleipäviipaletta. Yhdessä kerroksessa siis 8 leipää.

Kostuta viipaleet kevyesti kasvisliemellä (varsinkin reunat).

Levitä täytettä leipäviipaleille. Kakkuun tulee 4 väliä, eli jaa aluksi täyte suunnilleen neljään osaan. Jatka laittamalla aina täytteen päälle uusi kerros leipiä, kostuta ja levitä täyte.

Kostuta vielä ylin kerros leipää. Sekoita päällistä varten tuorejuustot ja ranskankermat kunnolla sekaisin. Tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 15 min ennen päällisen tekemistä, että ehtii hieman pehmetä.

Kuorruta kakku tuorejuusto-ranskankermaseoksella. Tähän kakkuun pursotin vähän päälle tuota kuorrutusta. Koristele haluamallasi tavalla.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Rippijuhlavoikkari



Muutama Tupperwaren kakkukupu :)
Postailen nyt heinäkuun lopussa tehtyjä rippijuhla-voileipäkakkuja. Jäänyt näköjään postaamatta aikaisemmin. Tässä ensimmäinen. Laitan taas ohjeen, vaikka se on jo miljoonaan kertaan täällä blogissa. Mutta nyt siis tein pyynnöstä pelkästä grahampaahdosta.

Iso kinkkuvoileipäkakku

40 viipaletta Vaasan isopaahto grahamia
4-5 dl kasvislientä

Täyte:
900 g kinkkusuikaleita
2 keltaista paprikaa
1 nippu persiljaa (jätä hieman koristeluun)
800 g (4x 200 g) Valio Eila laktoositon ranskankerma (crème fraîche)
1 tl mustapippuria

Kuorrutus:
400 g (2x200 g) Valio Viola kevyt maustamaton laktoositon tuorejuusto
1 ruohosipuliruukku
400 g (2x 200g) Valio Eila laktoositon ranskankerma (crème fraîche)

Koristelu:
Ohuen ohutta kinkkua (tässä muistaakseni Pouttu ohuen ohut savukinkku)
Pippurikinkku (Rainbow ohut pippurikinkku)
Keltaista ja punaista paprikaa
loput persiljat


Leikkaa leivistä reunat pois ja laita ne pussiin odottamaan ettei kovetu.

Silppua kinkkusuikaleet, paprikat ja persilja pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon ranskankermat. Rouhi joukkoon mustapippuria. (Tarkista maku.)

Keitä kattilassa 5 dl vettä ja liuota siihen kasvisliemikuutio.

Aloita kakun kokoaminen. Levitä tarjottimelle 8 paahtoleipäviipaletta. Yhdessä kerroksessa siis 8 leipää.

Kostuta viipaleet kevyesti kasvisliemellä (varsinkin reunat).

Levitä täytettä leipäviipaleille. Kakkuun tulee 4 väliä, eli jaa aluksi täyte suunnilleen neljään osaan. Jatka laittamalla aina täytteen päälle uusi kerros leipiä, kostuta ja levitä täyte.

Kostuta vielä ylin kerros leipää. Sekoita päällistä varten tuorejuustot ja ranskankermat kunnolla sekaisin. Tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 15 min ennen päällisen tekemistä, että ehtii hieman pehmetä.

Kuorruta kakku tuorejuusto-ranskankermaseoksella. Tähän kakkuun pursotin reunoille ja vähän päällekin tuota kuorrutusta. Koristele haluamallasi tavalla.