perjantai 29. kesäkuuta 2012

Pikkuveljelle valmistujais-rekkakakku


Pikkuveli valmistui autonkuljettajaksi, joten rekka-aiheinen kakku oli aika luonteva valinta. 6 munan kakkupohja, kostutus Spritella, välissä mansikkahillo ja viipaloitua banaania sekä Flora Vispiä. Kakun päällä tuttuun tapaan Flora Vispi + Flora Kuohu sekaisin. Koriste marsipaania ja sokerimassaa.

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Pieni voikkari

Ei se ihan näin pieni ollut, mutta en vaan muistanut ottaa kuvaa kokonaisesta kakusta :)

Kinkkuvoileipäkakku

12 kpl grahampaahtoleipää
8 kpl ruisvuokaleipää

Kostutus: 2 dl kasvislientä

Täyte:
450 g kinkkusuikaleita
1 keltainen paprika
alle puoli nippua persiljaa
400 g ranskankermaa
½ tl mustapippuria

Päälle:
200 g ruohosipulituorejuustoa
150-200 g ranskankermaa 

Koristeluun:
esim. Ohuen ohutta kinkkua, persiljaa, keltaista paprikaa

Leikkaa leivistä reunat pois ja laita pussiin odottamaan ettei kovetu.

Silppua kinkkusuikaleet, paprikat ja persilja pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon ranskankermat. Rouhi joukkoon mustapippuria. (Tarkista maku.)

Keitä kattilassa 2 ½ dl vettä ja liuota siihen puolikas kasvisliemikuutio.

Aloita kakun kokoaminen. Levitä tarjottimelle leivät neljän leipäviipaleen suorakaiteeksi. Yhdessä kerroksessa siis 4 leipää.

Kostuta viipaleet kevyesti kasvisliemellä (varsinkin reunat).

Levitä täytettä leipäviipaleille. Kakkuun tulee 4 väliä, eli jaa aluksi täyte suunnilleen neljään osaan. Jatka laittamalla aina täytteen päälle uusi kerros leipiä, kostuta ja levitä täyte.

Kostuta vielä ylin kerros leipää. Sekoita päällistä varten tuorejuustot ja ranskankermat kunnolla sekaisin. Tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 15 min ennen päällisen tekemistä, että ehtii hieman pehmetä.

Kuorruta kakku tuorejuusto-ranskankermaseoksella. Koristele.

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Mutakakkua taas


Tein mutakakkua sillä samalla ohjeella ku aikaisemminkin, mutta nyt laitoin päälle tomusokeria ja Dr. Oetker suklaakastiketta, ettei ruma pinta näy. :) Eihän tuo kovin hieno oo nytkään, mutta passas se suklaakastike makunsa puolesta tuohon päälle. Ohje siis TÄÄLLÄ.

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Täytekakun pohja



Tässäpäs ois sellainen täytekakun pohjan ohje, jolla ei tuu ikinä lätsähtänyttä pohjaa. Ohje otettu Herkkusuut-blogista.

Täytekakun pohja

4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

6 munaa
3 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita vispilällä kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe. (Ei välttämättä tarvitse siivilää kun sekoittaa hyvin vispilällä, riippuu kuitenkin esim. leivinjauheesta miten paakkuista se on.)

Vatkaa munat ja sokeri isommassa kulhossa sähkövatkaimella (tai yleiskoneella) kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti vatkaimella. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa uunin alimmalla tasolla 175 asteessa.

6 munan kakkua 60 min tai kunnes on kypsä (kokeile kypsyyttä tikulla)
4 munan kakkua 30-40 min (en nyt muista tarkkaa aikaa)

torstai 21. kesäkuuta 2012

Valkosuklaa-limerahkakakku Domino-pohjalla

Tämä kuva ja ohje jäänyt näköjään laittamatta tänne, tämänkin tein Emilin ristiäisiin.
Tein kaksinkertaisella ohjeella 26 cm vuokaan, koska tästä tulee yksinkertaisella ohjeella ihan lätty ainakin 24 cm vuoassa. Kokeilin vaihteeksi Dominopohjaa, vaikka ohjeessa suositellaan kaura- tai digestivekeksejä. Jälkeenpäin tajusin että keksipohja ois voinut olla hieman paksumpi, joten jos sitä ens kerralla laittas koko Dominopaketin ja vähän enemmän rasvaa, ehkä 70 g?

Valkosuklaa-limerahkakakku

Pohja:
1½ pötköä Dominokeksejä täytteineen
60 g sulatettua rasvaa

Täyte:
8 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 tlk (á 200 g) Valion Valkosuklaa-limerahkaa
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita leivinpaperi 26 cm halk. irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin, leikkaa ylimääräinen pois. Murenna keksit täytteineen esim. monitoimikoneessa. Sekoita murujen joukkoon sulatettu rasva ja painele muruseos vuokaan.

Liuota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahkat ja sokerit. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet muutamaan ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Kaada haalea liivateliuos täytteeseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan. Tasoita pinta ja peitä vuoka foliolla. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Vuole valkosuklaasta lastuja tai rouhi suklaata kakun koristeeksi.

Tässä kakussa valkosuklaakukat tehty silikonimuotilla.

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Raparperipiiras


Raparperipiiras

Pohja:
2 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
100 g sulatettua margariinia

Päälle:
n. 3-4 dl raparperin palasia

Pinnalle:
50 g pehmeää margariinia
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikinaan lopuksi voisulan ja maidon seos. 

Voitele piirasvuoka, kaada taikina vuokaan ja laita raparperin palat taikinan päälle.

Sekoita vielä muruseos ja lisää se raparperinpalasten päälle.

Paista 175 asteessa n. 30 min.

(Kaksinkertaisella ohjeella tulee pellillinen piirakkaa.)

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Suklainen appelsiinihyytelökakku/täytekakku

Tätä kakkua tein Emil-ihanuuden ristiäisiin. Oli melko kovatöinen kakku, mutta ihan hyvältä maistui. Ohjetta sai kyllä tavata useampaan kertaan. Appelsiinihyytelö ei meinannut irrota kumotessa vuoasta, meinasi jo itku päästä, mutta ihan hyvännäköinen tuosta pinnasta taisi kuitenkin tulla. Piti siis upottaa toisenkin kerran sinne kuumaan veteen vuoka, ja sittenhän se meinas sulaa sinne. Eli kannattaa olla aikamoisen varovainen. :) Yhdestä appelsiinista pitäisi tulla n. 1 dl mehua koosta ja mehukkuudesta riippuen, mutta mulla tuli nyt kuudesta appelsiinista vain 4 dl mehua. Onneksi oli appelsiinitäysmehua jääkaapissa, niin jatkoin sitten sillä sitä litkua. 

Suklainen appelsiinihyytelökakku (täytekakku)

Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 tl appelsiininkuorta raastettuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Appelsiinihyytelö:
4 dl appelsiineista puristettua mehua
4 liivatelehteä

Kostutus ja täyte:
1 ½ dl appelsiineista puristettua mehua
1 dl appelsiinimarmeladia

Suklaahyytelö:
2 liivatelehteä
200 g taloussuklaata
4 dl vispikermaa
2 rkl appelsiineista puristettua mehua

Reunoille:
2,5 dl Flora Kuohua
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Päälle: 
Valkosuklaakukkia silikonimuotilla

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää appelsiininkuoriraaste. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (n. 3l). Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä. Pese ja kuivaa vuoka. Kakku kootaan nurinpäin hyytymään vuokaan. 

Valmista appelsiinihyytelö. Upota liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Siivilöi puristettu appelsiinimehu. Erota ½ dl mehua pieneen kattilaan. Kuumenna mehu ja nosta liedeltä. Liuota puristetut liivatelehdet kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos ison mehumäärän joukkoon ja kaada vuoan pohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

Valmista suklaahyytelö. Upota liivatelehdet kylmään veteen. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita tasaiseksi. vaahdota kerma ja sekoita joukkoon suklaa. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja nosta liedeltä. Liuota puristetut liivatelehdet kuumaan mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen suklaa-kermavaahtoon.

Nosta appelsiinimehuhyytelön päälle vuokaan kakkulevy. Kostuta appelsiinimehulla ja levitä kakkulevylle marmeladia. Levitä levylle puolet suklaavaahdosta. Täytä samoin toinen kerros. Aseta päälle kolmas levy paistopinta päällimmäisenä. Anna hyytyä viileässä vähintään 4 tuntia.

Vaahdota reunoille tuleva kerma ja mausta sokereilla. Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä ja upota vuoka puoleen väliin veteen n. 5 sekunniksi. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Pursota kermavaahto kakun reunoille. Koristele.

Ohje Pirkasta.

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Äitienpäiväkakku

Tämän ihan perussimppelin täytekakun tein tilauksesta äitienpäiväksi.
Neljän kananmunan kakku, jonka välissä on mansikkahilloa, mansikkasurvosta sekä kermavaahtoa. Tein nyt tällaisen yksinkertaisen toteutuksen koristelun suhteen. Kermana Flora Vispi ja Flora Kuohu sekaisin. Päällä taloussuklaaraastetta, sokerihelmiä, sekä marsipaanikukkia joihin laitoin kimallusta kristallipulverilla.

lauantai 2. kesäkuuta 2012

Appelsiini-suklaatäytekakku äidille

Tämän suklaisen täytekakun tein äitille äitienpäiväkakuksi.

Tumma kakkupohja: 

6 munaa
2,25 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja
4,5 rkl kaakaojauhetta
2,25 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Paista 175 asteessa 50-60 min, kokeile kypsyyttä tikulla.

Tein kakkupohjan muutamaa päivää ennen täyttöpäivää. (Vaihtoehtoisesti vois kerrankin tehdä hyvissä ajoin ja laittaa pakastimeen.)

Kostutus Spritella, jota laimensin hieman vedellä. Näin jälkiviisaana voisin todeta, että ehkä joku appelsiininmakuinen olisi sopinut paremmin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen/neljään osaan, riippuu kuinka monta väliä haluat kakkuun.

Väliin appelsiinikrokanttimoussea: (Jos oikein muistan, ohje TaikinaTaivas-blogista.)

2,5 dl Flora Vispiä 
1,25 dl Flora Vanillaa
200 g appelsiinituorejuustoa 
200 g Marabou Appelsiinikrokanttisuklaata
sokeria maun mukaan
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. (Mousse oli melko tököttiä, varmaan tuo suklaakin jämäköittää sitä. Vähemmilläkin liivatelehdillä varmasti pärjäisi.) Ota tuorejuusto huoneenlämpöön. Sulata suklaalevy palasina mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita Flora Vispi ja Vanilla ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää appelsiinituorejuusto, sulatettu suklaa ja sokeria maun mukaan. Sekoita tasaiseksi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan samalla sekoittaen.

Täytä kakku ja laita se kylmään. Valmista päälle suklaakuorrutus. Parasta tulee ihan rehellisestä kuohukermasta (oranssi purkki) ja Fazerin taloussuklaasta.

1 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
170 g taloussuklaata

Kiehauta kattilassa kerma ja sokeri. Lisää suklaa palasina ja sekoita vähäisellä lämmöllä kokoajan kunnes sakenee ja tippa hyytyy kylmään veteen. (Muistaakseni tässä meni vain muutama minuutti.)

Kaada kuorrutus varovasti ohuena nauhana kakun pintaan, ei haittaa vaikka vähän valuisi reunojen yli. Vältä esim. veitsellä/nuolijalla "sliippaamista", koska kuorrutus jähmettyy tosi nopeasti kylmässä olleen kakun päälle. Itse sain kohtuullisen sileän pinnan vain valuttamalla kuorrutteen kakun päälle mahdollisimman tasaisesti. Kuorrutteesta tulee sopivan pehmeä leikattava, ei mikään kivikova, mutta kuitenkin jonkin verran kovettunut.

Lopuksi vatkaa n. 3 dl Flora Kuohua ja pursota se kakun reunoille.

Se oli sellainen vähän työläämpi kaakku, mutta oli muistaakseni ihan syötävää!