torstai 31. toukokuuta 2012

Gluteenittomat kääretorttuleivokset

Gluteenittomat ja laktoosittomat unelmakääretorttuleivokset

Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaota

Väliin:
Appelsiinimarmeladia (tai jotakin muuta marmeladia tai hilloa)

Päälle:
Laktoositonta vispikermaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi munavaahtoon. Paista 225 asteessa n. 7-8 min. Kumoa paistunut kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi ja anna jäähtyä peitettynä hetken.

Levitä kääretorttulevylle hilloa tai marmeladia ja kääri levy leivinpaperia apuna käyttäen rullaksi. Leikkaa jäähtyneestä kääretortusta viipaleita. Vatkaa laktoositon vispikerma vaahdoksi ja pursota sitä kääretorttuviipaleille.

Huomioi aina gluteenittomassa leivonnassa, että kaikki työvälineet ovat puhtaita. Huolehdi myös, että raaka-aineiden sekaan ei ole joutunut gluteenia, esim. sokeria, hilloa, perunajauhoja, leivinjauhetta, kaakaojauhetta... Esim. kannattaa aloittaa uusi perunajauhopaketti, jos ei ole varma, onko siitä otettu vehnäjauhoisella mitalla.

tiistai 29. toukokuuta 2012

Marsipaanikakku Emilin ristiäisiin


Tämän kakun tein ihanan kummipoikamme ristiäisiin. Tämä onnistui jo huomattavasti paremmin kuin ensimmäinen marsipaanikakkuni. Tähän kaulitsin 3 pötköä marsipaania, mikä helpotti huomattavasti kakun päällystämistä. Ryppyjä ja vekkejä tuli siltikin. Sisko teki nuo kirjaimet, etten saa nimeä selville ennen aikojaan.

Kakussa 6 munan vaalea sokerikakkupohja, kostutus Spritella, välissä mansikkamousse (ohje), kakun pinnalla sokerikreemi (ohje) ja Sallisen vihreä marsipaani.

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Ensimmäinen marsipaanikakkuni


Tämä on siis ensimmäinen marsipaanilla päällystetty kakku, minkä oon tehny. Oli jo aikakin! :) Tämä oli siis harjoituskakku siskon vauvan ristiäiskakkua varten. Tein tämän veljeni 20-vuotissynttäreille. Mulla oli tässä vaan 2 pötköä marsipaania, ja se ei oikein riittänyt, en saanut kaulittua tarpeeksi isoksi levyksi, joten nuo sivut on tosi rumat. Tästä en myöskään ymmärtänyt leikata reunaa pyöreämmäksi, niin oli aika vaikeaa tuo marsipaanin asettelu kakun päälle. Kostutin Spritella, välissä mansikkamoussea (ohje), marsipaanin alla sokerikreemi, ohje otettu Kinuskikissalta.

Sokerikreemi

125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (4 dl) tomusokeria (laitoin 1-2 dl mansikkatomusokeria ja loput tavallista tomusokeria)
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. 

Jos kreemi tuntuu liian paksulta, ja levittäminen kakun päälle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovasti mikrossa miedolla lämmöllä.

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Porkkanapiirakka


Porkkanapiirakka 

4 munaa 
3 dl sokeria 
4 tl leivinjauhetta 
4 tl kanelia 
2 tl vaniljasokeria 
4 dl vehnäjauhoja 
6 dl porkkanaraastetta 
2 dl öljyä 

Kuorrutus: 
50 g pehmeää margariinia 
100 g pehmeää, levittyvää sulatejuustoa (esim. Olympia) 
3,5 dl tomusokeria 
2 tl vanilliinisokeria 

Koristeluun nonparelleja, strösseleitä tms. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kääntele porkkanaraaste ja öljy varovasti taikinaan. Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille. Paista n. 20 minuuttia uunin keskitasolla. 

Kumoa paistunut piirakkalevy leivinpaperin päälle pöydälle. Anna jäähtyä. Valmista kuorrutus: Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini, sulatejuusto ja sokerit keskenään tasaiseksi. Levitä piirakan päälle ja ripottele päälle esim. strösseleitä.

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Vaaleat sitruunamuffinit


Vaaleat sitruunamuffinit 

3 munaa 
1 ½ dl sokeria 
2 ½ dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
½ tl vaniljasokeria 
ripaus suolaa 
n. 1 rkl sitruunamehua 
1 dl (100 g) sulatettua margariinia 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sulatettu margariini. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista muffinipellillä 175 asteessa n. 15-17 min. 

Ohje on Parhaimmat reseptini-Facebook-ryhmästä.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Sonnikakku pikkuveljelle


Pikkuveli täytti 9 vuotta ja halusi kakunkoristeeksi sarvekkaan sonnin. Värjäsin marsipaania ruskealla pastavärillä, kaulitsin ja leikkasin sonnin muotoon. Sonni siis käyskentelee pellolla, joka on raastettua suklaata. Unohdin omat pursotusvälineeni kotiin, ja oli pärjättävä äitin välineillä, joista vielä tärkein oli hukassa! :) Tulipahan kokeiltua tuollaistakin tyllaa. Flora vispi jäi aika löröksi (taas).

Amerikkalaiset muffinit



Amerikkalaiset muffinit

n. 15 kpl

2 ½ dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa tai kahvia
100 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g rouhittua suklaata

Sulata margariini. Pilko suklaa palasiksi. Sekoita vispilällä sokeri, munat, maito ja sulatettu margariini. Lisää loput aineet varovasti sekoittaen tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista mieluiten muffinipellillä. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Ohje Ristiäisistä rääppiäisiin-ohjekirjasta.